4:e Februari

Idag presenteras måltiden som skolbarnen får den 4:e februari. Jag kände för att hoppa över pulversåsens dag. (3:e) för att gå in på den sammanpressade köttets dag. hehe
Den 4.e gebruari serveradets det Pannbiff sås och potatis med broccoli och sylt.
ska vi kika lite närmare på innehållet.

Panbiff 100gr ca. 950 kj
  • Nötkött 70%
  • Vatten, Potatisstärkelse, potatisfibrer & Potatisflingor
  • Lök
  • Jästextrakt*
  • Salt, Vitpepar & Salvia
För er som inte vet vad jästextrakt* är så är det en smakförstärkare producenterna använder sig av som när de kommer ner i kroppen bildar glutamat. Glutamat är skadligt för kroppen men om jästextraktet blandas med olika light produkter som innehåller tex. aspartam så KAN det bli ännu skadligare för kroppen.
Pannbiffen kommer fördigstekt så det mattanterna behöver göra är att lägga upp det på bleck och värma på. Tillagning sker 2 timmar före intag av elever.

 Brunsås 1 dl ca 240 kj
  • Vetemjöl, Stärkelse
  • Vegetabilisik fett
  • Salt, tomatpulver
  • Vegetabilisk olja
  • Socker
  • Arom (bla, selleri, senap)
  • Jästextrakt
  • Maltdextrin**
  • Kornmaltextrakt
  • Mjölksocker
  • Mjölkprotein
  • Äppeljuicekoncentrat
  • Citronjuicepulver
  • Lökextrakt
  • Kryddor & Örter
  • Rödvinsextrakt
  • Morotsjuicekoncentrat
  • Vitlök
Maltdextrin** är egentlige rena kolhydrater och är glukosenheter. Används som utfyllnad vid andvändning av sötningsmedel.
Om man läser detta så finns det i princip inga natureliga prdukter utan det är på något sätt behandlade. Vad sägs inte som och dricka lite rödvinsextrakt ikväll?
Denna sås kommer i pulverform och blandas ut med vatten. Innehåller socker  vilket i slutändan kan vara beroendeframkallande. Tillagas 1-2 timmar innan servering.

Broccoli 100gr ca. 102 kj
Kommer djup fryst och antingen tinas upp eller värms upp. Tappar mycket av sin näring när man värmer upp fryst broccoli.

Sylt

Titta på denna artikel från GP om den svenska lingonsylten http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=280&a=216414


Totalt innehåller denna rätt 80% av vad en normal ungdom skall få i sig vid lunchen. Vilket gör att de måste äta nästan 200gr råkost eller broccoli för att nå fullt intag.
Rätten innehåller 1654 kj eller 395 kcal.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0